piątek, 26 sierpnia 2016
login:    hasło:     zarejestruj się
 
 
PRZEPISY     AKTUALNOŚCI     ZDJĘCIA     FORUM
 
 
Makaron z mąki durum Makaron z mąki durum Historia makaronu sięga dziejów starożytności. Już wtedy ludność w okolicy Rzymu wytwarzała podstawowymi sposobami makaron z pszenicy i wody. Praktycznie...
 
Parmezan Parmezan Parmezan należy do serów typu podpuszczkowego. Średnio należy czekać od 1 do 3 lat, aby ser osiągnął swoją dojrzałość. Produkowany jest w 100% z mleka krowiego...
 
Potrawy Wielkanocne we Włoszech Potrawy Wielkanocne we Włoszech Włosi tak jak Polacy mają swoje tradycje jeśli chodzi o obchodzenie świąt Wielkanocnych. To przede wszystkim wspólne biesiadowanie przy stole oraz smakowanie wcześniej przygotowanych potraw.
 

Najnowszy wpis

 

Dziś podajemy Wam przepis na zapiekankę warzywną rodem z Hiszpanii do sporządzenia, której potrzebne będą:


Makaron Divella 300g
Cukinia 1szt
Cebula 1szt
Papryki 2szt
Groszek 100g
Kukurydza 100g
Czerwona fasola Metelliana 100g
Pomidor 2szt
Ser żółty kostka 200g
Przecier pomidorowy Russo 400g
Czosnek 1 ząbek


Danie przygotowujemy w 3 naczyniach.
1. Do wrzącej wody wsypujemy Makaron Divella. Po 8 minutach odsączamy.
2. Cebulę, cukinię i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy kolejno na rozgrzaną patelnię. Dodajemy groszek, kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Sparzone, obrane ze skórki i rozdrobnione pomidory lądują na patelni jako ostatnie.
3.  Przecier pomidorowy z dodatkiem czosnku i ulubionych przypraw podgrzewamy w trzecim naczyniu.

 


Gdy makaron jest już odsączony i sprężysty, warzywa lekko podsmażone a sos gorący jesteśmy gotowi do układania warstw naszej zapiekanki. Naczynie żaroodporne wypełniamy kolejno:


Warstwa 1. Makaron, starty ser
Warstwa 2. Warzywa, starty ser
Warstwa 3. Makaron, starty ser
Warstwa 4. Warzywa, starty ser
 

Na koniec polewamy wszystko ok. 300g przecieru pomidorowego (pozostałe 100g radzimy zostawić do polania potrawy bezpośrednio na talerzu przed podaniem).
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Tak dobrane parametry pozwolą przecierowi na dotarcie do spodnich warstw zapiekanki i równomierne rozgrzanie całego dania.
Aby zapiekanka była zwarta, radzimy po wyłączeniu piekarnika pozostawić ją tam jeszcze na dodatkowe 10 minut. Po upływie czasu pokroić, zaserwować na talerze, polać ciepłym sosem pomidorowym i cieszyć się smakiem kolorowego dania.

 

 

 

Produkty użyte w przepisie:

 
 
kuchnia włoska kuchnia francuska kuchnia portugalska kuchnia grecka kuchnia hiszpańska