czwartek, 23 października 2014
login:    hasło:     zarejestruj się
 
 
PRZEPISY     AKTUALNOŚCI     ZDJĘCIA     FORUM
 
 

Olej z ryżu

 

 

Olej z ryżu jest bardzo popularny i ceniony na całym Dalekim Wschodzie. Ostatnio szybko zdobywa uznanie także w Europie. Olej z ryżu zalicza się do jednego z najzdrowszych olejów roślinnych. Posiada korzystny skład kwasów tłuszczowych i dużą zawartość naturalnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy E oraz gamma-oryzanolu. Olej ryżowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia  ok.2300C, co oznacza smażenie bez dymu i pryskania. Ograniczone wnikanie do smażonych potraw czyni ten olej bardziej wydajnym, a smażone potrawy są mniej kaloryczne. Łagodny smak oleju z ryżu oraz niewielkie wchłanianie go przez potrawy pozwala zachować ich naturalny smak. Olej z ryżu jest doskonały do smażenia, pieczenia i spożywania na surowo. Można go użyć do wszystkiego!

 

 

Właściwości zdrowotne oleju z ryżu:

 

 

  • Gamma-oryzanol – to związek organiczny, który występuje tylko i wyłącznie w ziarnach ryżu. Wpływa na poziom hormonu luteinizującego (LH) i proces wchłaniania cholesterolu w przewodzie pokarmowym, reguluje poziom hormonów płciowych oraz działa hepatoprotekcyjnie i antyoksydacyjnie.
  •  Fitosterole – zawiera naturalne przeciwutleniacze, które hamują wchłanianie cholesterolu. Działają prewencyjnie w chorobach układu krążenia, wspomagają układ odpornościowy oraz spowalniają proces kancerogenny.
  •  Witamina E – znana jest jako jeden z najsilniejszych i najskuteczniejszych antyoksydantów. Działa przeciw zapalnie oraz antymiażdżycowo. Wykorzystywana jest w leczeniu wielu jednostek chorobowych. Pozytywnie wpływa na stan skóry.

 

Olej polecany jest sportowcom ze względu na zawartość gamma-oryzanolu, która działa antyoksydacyjnie na komórki mięśniowe i wątrobowe podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

 

 
rizi
rizi
suriny
suriny
basso
basso
 
 
 
 
kuchnia włoska kuchnia francuska kuchnia portugalska kuchnia grecka kuchnia hiszpańska